Ads Top

Kurkuma na wszelkie stany zapalne i wiele innych dolegliwości







Kurkuma to jedna z najstarszych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie
Jej inne nazwy to ostryż długi, żółty imbir, szafranica, żółcień. Otrzymuje się ją ze zmielonego korzenia ostryżu (podziemna część rośliny przypominająca imbir).
Roślina uprawiana jest min. w Chinach, Peru, Indiach, na Sri Lance, lubi klimat tropikalny (wilgotne gleby) i wysokie temperatury.

W tamtejszych regionach znana jest od ponad 4 tysięcy lat, za to w Europie zwrócono na nią uwagę po przeprowadzeniu badań nad związkiem między niską zachorowalnością tamtejszej ludności na różne choroby, a spożyciem tej przyprawy.

Jest podstawowym składnikiem potraw w kuchni krajów azjatyckich i ajurwedyjskiej. Idealnie komponuje się w dodatku do mięs, warzyw, sosów, koktajli mlecznych, deserów.

Za najważniejsze właściwości tej przyprawy odpowiada kurkumina, nadająca jej piękny, pomarańczowy kolor.
Kurkumina pobudza organizm do niszczenia złogów białek, które blokują przewodzenie impulsów nerwowych, powodują zaburzenia pamięciowe, utrudniają koncentrację, naukę i degenerują mózg. Rozluźnia napięcie stresowe, koi nerwy, likwiduje uczucie "ścisku w głowie".

Może wspomóc leczenie wzroku (zapalenie tęczówki, zwyrodnienie siatkówki, plamki żółtej).

Dobrze rozpuszcza się w mleku, jogurcie, alkoholu, a w wodzie w ogóle.

Tumeron - to obecny w niej olejek eteryczny, który usprawnia pracę mózgu. Dzięki niemu procesy naprawcze neuronów po różnych chorobach (udar, alzheimer, otępienie) w komórkach nerwowych przebiegają dużo szybciej. Przyśpiesza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych.

Witaminy: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy (B9), C, E, K
Minerały: magnez, cynk, potas, żelazo, wapń, sód, fosfor, mangan, miedź, selen, 
Inne: błonnik, kurkumina, olejki eteryczne (tumeron, atlanton, zingiberon), kwasy tłuszczowe





WŁAŚCIWOŚCI KURKUMY:


  • działa przeciwzapalnie dlatego min. wspomaga leczenie zapalania stawów
  • wspomaga odchudzanie
  • przyśpiesza rozkład tłuszów i ogranicza powstawanie nowych komórek tłuszczowych
  • silny przeciwutleniacz, chroni przed wolnymi rodnikami
  • działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, grzybobójczo
  • odtruwa i oczyszcza organizm 
  • wspomaga pracę mózgu
  • poprawia wzrok
  • zatrzymuje/spowalania alzheimera, parkinsona
  • pomocna przy depresji, stanach lękowych
  • poprawia trawienie
  • wspomaga leczenie wrzodów, pobudza wytwarzanie mucyny
  • podobnie jak sylimaryna osłania hepatocyty, wspomaga pracę wątroby i trzustki
  • poprawia wytwarzanie żółci
  • wykazuje działanie przeciwbólowe
  • zmniejsza dolegliwości związane z PMS i reguluje okres
  • podnosi odporność organizmu
  • stany zapalne dróg moczowo-płciowych
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zapobiega miażdżycy i hamuje zlepianie się płytek krwi
  • obniża poziom glukozy
  • przyśpiesza gojenie ran ( również rany ropne)
  • chroni przed nowotworami






Na podstawie badań udowodniono, że kurkumina może hamować rozprzestrzenianie komórek nowotworowych i powodować rozpad tych już zmienionych chorobowo. Zmienia strukturę DNA chorej tkanki programując ją na samozniszczenie.
W przypadku chemioterapii zapewnia lepszą skuteczność leczenia nowotworów, wspiera cały organizm, przyśpiesza detoksykację ze szkodliwych substancji i uśmierza stany zapalne, ogranicza przerzuty.

Niszczy helicobacter pylori (bakteria odpowiedzialna za wrzody, stany zapalne żołądka), candidę, prątka gruźlicy.

Osoby otyłe mogą odnieść dużo korzyści dzięki kurkumie. Poprawia przepływ żółci,a w związku z tym przyśpiesza rozkładanie tłuszczu, podkręca metabolizm, likwiduje cellulit. Ułatwia wydalanie toksyn, które zostają uwolnione po rozpadzie komórek tłuszczowych. Dodatkowo zmniejsza apetyt na to co słodkie i tuczące.

Dawka profilaktyczna dla dorosłych to ok 1,5 g dziennie , terapeutyczna to ok 2-3 g dziennie.

Zaledwie pół łyżeczki/łyżeczka dziennie zapobiega wielu chorobom i wspomaga leczenie już istniejących lub je hamuje, poprawia pracę mózgu, obniża poziom histaminy, dlatego leczy wszelkie istniejące stany zapalne. 

Azjatyckie kobiety rzekomo zawdzięczają urodę właśnie kurkumie. Ich cera jest delikatna i aksamitna, pozbawiona przebarwień i trądziku.
Kurkumina poprawia stan włosów, wzmacnia cebulki, ogranicza wypadanie, leczy stany zapalne skóry głowy.

Przyswajanie czystej kurkumy jest bardzo słabe ( wątroba czystą kurkumę traktuje jak toksynę), trzeba ją przyjmować w połączeniu z innymi substancjami, które zwiększają jej biodostępność dla organizmu.

Kurkumę najlepiej łączyć ją z:


  • czarnym pieprzem ( 2000 razy lepsza przyswajalność)
  • pieprzem cayenee
  • napojem o wyższym pH np. sok pomarańczowy
  • tłuszczem  np: oliwa z oliwek, olej kokosowy, mleko
  • ananasem (bromelaina - enzym trawienny, który ułatwia jej przyswajalność)






ZŁOTY NAPÓJ Z KURKUMĄ

1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka dowolnego mleka (np: krowie, kokosowe, ryżowe)
1 łyżeczka tłuszczu (masło roślinne, Ghee, olej kokosowy)
1 łyżeczka miodu
50 ml wody

Składniki łączymy w garnku i podgrzewamy, na końcu po przestudzeniu do ok. 40 stopni dodajemy miód i tłuszcz.
Mikstura ma za zadanie wzmocnić odporność organizmu, poprawia nastrój, działa rozgrzewająco, usuwa śluz, hamuje namnażanie bakterii i wirusów, ogranicza dolegliwości ze strony stawów, odchudza i ułatwia zasypianie.


MASECZKA Z KURKUMY:


2 łyżki jogurtu, pół łyżeczki kurkumy, odrobina miodu - składniki łączmy ze sobą i nakładamy na twarz na ok. 15-20 minut. Taki zabieg dostarcza skórze wielu witamin, poprawi koloryt skóry, odświeży ją, zmniejszy zmarszczki i przebarwienia, doda blasku.


KIEDY NIE STOSOWAĆ KURKUMY:

  • gdy jest zastój żółci, ze względu na jej utrudniony przepływ z powodu kamieni żółciowych
  • stosowana w dużych ilościach może podrażnić błony śluzowe przewodu pokarmowego
  • używana w nadmiarze może powodować także alergie
  • nie wskazana dla kobiet w ciąży, powoduje skurcze macicy
  • przede wszystkim warto sprawdzić czy nie wchodzi z interakcje z lekami, które przyjmujemy, np: wzmaga działanie leków przeciwzakrzepowych (kurkuma rozrzedza krew)




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kurkumę, a jeszcze bardziej curry, w którego skład wchodzi. To moje ulubione przyprawy i chętnie ich używam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją lubię, do ryżu praktycznie zawsze ją dodaję :)

      Usuń
  2. Czytałam ostatnio, że weg najnowszych badań kurkuma nie ma właściwości leczniczych i tylko udaje lek.... Ciekawe, czy to prawda... Ja po złotym mleku zawsze czułam się lepiej i wydaje mi się, ze naprawdę pomaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm...myśle, że zawsze znajdą się jakieś "za" i "przeciw", ja próbowałam już na różne sposoby i póki co uważam, że kurkuma bardzo pomaga na wiele dolegliwości:)

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.