Ads Top

Orkisz to źródło rodanidu, krzemu i witamin, rozwesela i buduje siłę całego organizmu






Orkisz to stary gatunek pszenicy uprawiany od bardzo dawna, jeszcze za czasów starożytnych. Z czasem odszedł w zapomnienie, a jego miejsce zajęła znana nam wszystkim pszenica zwyczajna. Niestety w okresie rozwoju przemysłowego postawiono w głównej mierze na ilość, a nie na jakość, a pszenica w tym przypadku okazała się wydajniejsza i zapewniała większe plony. Obecnie nastąpił jego wielki powrót, ponieważ pod względem walorów zdrowotnych przewyższa inne zboża. Jego zalety wychwalała sama św. Hildegarda z Bingen. Zachęcała do spożywania go podczas każdego posiłku i uważała go za najważniejszy pokarm odżywczy i leczniczy.
Jak sama mawiała: "Gdy ktoś jest tak chory, że nie może jeść, należy ugotować całe ziarna orkiszu. Do tego dodać masło i jajka, odrobinę posolić. Taka potrawa uleczy od środka całe ciało. Orkisz wytwarza silne ciało, mocne mięśnie i zdrową krew, działa natłuszczająco,  rozwesela i sprzyja dobremu zadowoleniu".

W przeciwieństwie do zwykłej pszenicy i jako jedne z nielicznych zbóż nie jest modyfikowany genetycznie, jest odporny na trudne warunki atmosferyczne i nie imają się go żadne choroby roślin. Wykiełkuje nawet na słabych glebach.  Nie wymaga nawożenia i stosowania środków ochrony roślin.




Orkisz jest ogólnie dostępny pod postacią ziarna, płatków orkiszowych, kaszy, mąki, otrąb, makaronu, ryżu, hoduje się kiełki orkiszowe, a nawet można spróbować kawy orkiszowej i piwa orkiszowego😊
Jego delikatny, lekko orzechowy smak powoduje, że dobrze się komponuje i na słodko i na słono. W smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnej mąki.

Co zawiera ORKISZ?:


WITAMINY: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B17, C, D, E, K
MINERAŁY: krzem, żelazo, cynk, potas, wapń, sód, mangan, magnez, miedź, selen,
INNE: białko, węglowodany, błonnik, rodanid, kwasy tłuszczowe (linolenowy)

Obecny w orkiszu Rodanid jest naturalnym antybiotykiem, obecnym również w ślinie, krwi i mleku matki. Podnosi odporność, a wraz z żelazem wzmaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Jest również czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, układu kostnego, wzmacnia serce i poprawia samopoczucie i chroni przed nowotworami.






WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU:


  • podnosi odporność organizmu
  • zapewnia odpowiednie pH organizmu
  • normalizuje poziom glukozy i insuliny we krwi
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspiera leczenie przy zatruciach, w tym zatrucia polekowe
  • rozgrzewa organizm od wewnątrz
  • dzięki obecności kwasów tłuszczowych nawilża ciało
  • zawiera sporo krzemu - poprawia stan włosów, skóry, paznokci, przyśpiesza gojenie ran
  • bardzo poprawia samopoczucie, "rozwesela" - zawiera dużo witamin z grupy B i ważne aminokwasy takie jak tryptofan
  • poprawia pracę mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia procesy pamięciowe
  • w widoczny sposób dodaje sił i wzmacnia organizm
  • wzmacnia trzustkę i śledzionę
  • wzmacnia serce i naczynia krwionośne (chroni przed zawałem, udarem)
  • zapobiega nadciśnieniu
  • obniża poziom cholesterolu
  • poprawia trawienie
  • leczy dolegliwości żołądkowo-jelitowe ( wrzody jelit, nadwrażliwość jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna)
  • przyśpiesza przemianę materii 
  • wspomaga tworzenie hormonów płciowych - zawiera sporo niacyny
  • poprawia przyswajanie wapnia - poprawia budowę kości
  • wzmacnia nerki i chroni przed kamicą nerkową
  • leczenie hemoroidów
  • hamuje biegunkę




Orkisz słynie z tego, że wzmacnia cały organizm i usprawnia działanie wszystkich organów. Działa kojąco na stany zapalne jelit, poprawia ich pracę i zapobiega zaparciom. Dzięki sporej ilości błonnika łatwo wiąże i usuwa zbędne toksyny z organizmu. W przypadku przemęczenia, braku sił i podatności na różne infekcje jest idealnym pokarmem. W porównaniu do zwykłej pszenicy zawiera około 40%-50% więcej dobrze przyswajalnego białka, dlatego wspomaga budowę tężyzny fizycznej i masy mięśniowej. Jest odpowiedni dla wszystkich grup krwi.

Ma więcej takich aminokwasów jak lizyna, tryptofan, metionina, co korzystnie wpływa na samopoczucie i pracę całego układu nerwowego.
Wszelkie potrawy z niego przygotowane sycą i na dość długo hamują uczucie głodu.

Prosty lekkostrawny kleik z orkiszu sprawdza się w przypadku dolegliwości ze strony żołądka, jelit, wspomaga rekonwalescencję po operacji.

Przez obecność krzemu widocznie poprawi stan włosów, cery i wzmocni paznokcie. Krzem leczy stany zapalne w organiźmie, pozytywnie wpływa na stawy, kości, chrząstki, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Zapewnia mocne i elastyczne ściany naczyń krwionośnych. Poprawia pracę mózgu i procesy myślowe.

Jak widać ma wiele właściwości zdrowotnych, ale niestety są też i minusy. Zawiera gluten, dlatego osoby z nietolerancją glutenu nie będą mogły wprowadzić go do swojej diety. Aczkolwiek jest go mniej niż w tradycyjnej białej mące i jest łatwiej przyswajalny przez nasze jelita, ponieważ jego struktura nie była modyfikowana genetycznie (zawiera mniej aminokwasu gliadyny) i od czasów starożytnych zachował taką samą, niezmienną strukturę i te same właściwości.




Kawa orkiszowa jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej kawy - jest łagodna dla jelit i nie zawiera kofeiny. Nie wypłukuje witamin i magnezu z organizmu, wręcz przeciwnie sama je dostarcza. Rozgrzewa organizm i w widoczny sposób poprawia nastrój 😊 Nie szkodzi przy wrzodach żołądka tak jak zwykła kawa. Dobrze smakuje z mlekiem i przyprawami: cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Nasiona bardzo dobrze się sprawdzają jako dodatek do past, pasztetów i różnych dań mięsnych. Trzeba jedynie pamiętać, że nasiona mają twardą osłonkę, więc najlepiej namoczyć je w wodzie i pozostawić do rana. Następnego dnia należy je opłukać i ugotować.




Z ciekawostek z orkiszu produkuje się plewę orkiszową - stanowi wypełnienie kołder, poduszek, materacy. Zapewnia zdrowy, spokojny sen i rozluźnienie całego ciała, chroni przed odleżynami.


PRZECIWWSKAZANIA:


Nie zaleca się stosować przy alergii na gluten. W innych przypadkach czy chorobach konsultować z lekarzem.



Źródła:


https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/spelt.html
http://earthnewworld.com/wordpress/?p=1024
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz



4 komentarze:

  1. A przy tym orkiszowe wypieki są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję ziarna, kiełków, kawy i piwka ;) mąkę i płatki orkiszowe uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz więcej produktów z orkiszu w sklepach. Przyznaję, do tej pory nie polowałam jakoś specjalnie na nie. Pozostaje mieć nadzieję, że masowa produkcja nie zepsuje i orkiszu, jak już zepsuła wiele innych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kiedy jadam chleb orkiszowy nie mam problemów z anemią. Poziom hemoglobiny bardzo ładnie poszedł w górę. Dlatego polecam to zboże.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.